STANDARD MONEY

05-NOV-2009

CONSTRUCȚIA UNEI CASE “LA ROȘU” S-A IEFTINIT CU 50%

Constructorii de case au redus tarifele în acest an cu până la 50%, prețul solicitat de un constructor pentru o casă “la roșu”, cu o suprafață de 150 de metri, ajungând chiar și la 12.000 de euro în București și până la aproape 5.000 de euro în Iași.

Toate sectoarele au înregistrat scăderi, mai puternice fiind la tâmplăria termoizolantă, ciment şi corpuri de zidărie.
“Datele statistice confirmă o scădere a cifrei de afaceri din piața materialelor de construcţii de 25% la 1 octombrie 2009 faţă de 1 octombrie 2008.
Şi aceste cifre se referă numai la producţia din România. 
Trendurile lunilor octombrie şi noiembrie au fost uşor crescătoare, dar nu vor avea o influenţă mai mare de 1 -2%.
Estimăm pentru 2009 o valoare de 3,5 miliarde euro a cifrei de afaceri în piaţa materialelor de construcţii fără a lua în considerare importurile.
Importurile se situează la 1,2-1,5 miliarde de euro”, a menţionat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR), Claudiu Georgescu.
Potrivit APMCR, ponderea pieţei materialelor de construcţii este de obicei între 45-50% din valoarea pieţei construcţiilor.
În ceea ce priveşte preţurile de producţie la materialele de construcţie, Claudiu Georgescu a declarat că acestea au crescut în acest an cu 4% pe fondul reducerii gradului de utilizare optimă a capacităţilor, însă preţurile comerciale au înregistrat scăderi, mai ales datorită reducerii marjelor comerciale ale distribuitorilor şi comercianţilor.
“Şi producătorii au făcut reduceri temporare în cadrul unor promoţii. Cât priveşte 2010, nu vom asista la variaţii atât de mari ale preţurilor ca în acest an”, a spus preşedintele APMCR.

APMCR: Se prevede un an greu pentru firmele din domeniu.
Piaţa construcţiilor în ansamblu va avea, consideră reprezentantul APMCR, un început de an 2010 incert şi “o oarecare dezgheţare începând cu aprilie”.
“Coroborând informaţiile din piaţă şi ciclicitatea pieţei construcţiilor, dar ţinând seama că nu avem la această ora un proiect de buget, orice pronostic exact este riscant.
Totuşi se întrevede un an greu şi la limita rezistenţei pentru firmele din domeniu”, a precizat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România.
La începutul lunii octombrie, numărul angajaţilor din sectorul materialelor de construcţii din România se ridica la 37.100, în scădere cu 26,6% faţă de 50.600 de angajaţi în august 2008.