AGENDA CONSTRUCȚIILOR

05-NOV-2009

REPREZENTANȚII APMCR AFIRMĂ CĂ SE POATE CONSTRUI CU 400 EURO/MP

Piața autohtonă a materialelor de construcții va înregistra o valoare de 4 miliarde euro până la sfârșitul acestui an, conform estimărilor Asociației Producătorilor de Materiale pentru Construcții din România (APMCR).

“Crearea unor astfel de parteneriate este o practică des întâlnită în Vest şi poate scădea preţurile de vânzare cu 50%. La noi toate costurile sunt suportate de dezvoltatori, iar acest fenomen se vede mai departe în costul locuinţelor”, a declarat Daniel Cristian Clenciu, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare. 
În prezent costul mediu pentru o locuinţă în Capitală este de aproximativ 1.200 euro euro/mp, potrivit Colliers, ceea ce înseamnă că parteneriatele public-privat ar duce preţurile până la 600 euro/mp.
În România practica PPP-urilor este foarte rar întâlnită în sectorul imobiliar, un exemplu în acest sens fiind proiectul Dealul Lomb, dezvoltat de Impact în parteneriat cu Primăria Cluj. Proiectul estimat la 650 mil. euro va cuprinde 6.000 de locuinţe, primăria contribuind prin asociere cu 204 hectare de teren, în timp ce dezvoltatorul imobiliar va investi în construcţia locuinţelor şi a infrastructurii.
“Parteneriatul public-privat de la Cluj presupune o participaţie de 51% a autorităţilor locale. Au fost finalizate proiectele de infrastructură şi se execută o parte din drumurile principale pentru 88 de hectare”, a explicat Florian Fugasian, reprezentantul Impact.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL) lucrează la un proiect de act normativ pentru reglementarea unui sistem de tip PPP între constructori, primării şi bănci, potrivit declaraţiilor lui Gheorghe Popescu, director în MDRL. “Nicăieri în lume guvernul nu mai construieşte locuinţe iar finanţarea construcţiei de locuinţe de la bugetul de stat nu rezolvă problemele legate de locuire din România.”