100% CONSTRUCT

16-MAR-2009

500 MILIOANE RON ALOCATE DIN BUGET PENTRU PROGRAMUL DE REABILITARE TERMICĂ

În acest an, fondurile alocate prin buget pentru programul de reabilitare termică sunt în jur de 500 milioane RON.

Intrebările la care au fost rugaţi să răspundă s-au referit la evoluţia previzionată pentru lunile rămase până la sfârşitul anului, cât anume din evoluţia previzionată se datorează crizei financiare, măsuri de contracarare a efectelor crizei şi recomandări, şi nu în ultimul rând o estimare a perioadei de revenire în domeniul construcţiilor. 

Intervalul de timp analizat este unul dintre cele mai delicate având în vedere că perioada de iarnă se va suprapune cu dificultăţile deja cauzate de criza economică. Cu toate acestea, părerile sunt împărţite deoarece se pot observa şi opinii optimiste cu privire la activitatea din construcţii pentru ultimele luni ale anului 2009.

Domnul Valentin Petrescu, preşedintele PPTT ne-a declarat: ‘Considerăm că, în primele 6 luni ale acestui an, situaţia în domeniul execuţiei şi montajului de ferestre, uşi şi faţade cortină a fost dezastruoasă, scăderea valorică a pieţei naţionale de ferestre fiind cuprinsă între 40% şi 45% faţă de 2008, când s-au consemnat livrări totale de un miliard de euro. De asemenea, în premieră pentru piaţa autohtonă de profil, balanţa dintre oferta şi cerere s-a înclinat în favoarea primului indicator. Aproape 15% din producătorii existenţi (al căror număr este prognozat la 6.000 de firme) au dat faliment sau şi-au închis temporar activitatea. Alte companii au ramas cu produsele în stoc, în condiţiile în care cererea s-a contractat drastic. Aceste premise nefavorabile au determinat aplicarea unor măsuri radicale, cum ar fi disponibilizarea a circa 14.000 de angajaţi, reprezentând aproximativ 20% din total. Ritmul de declin al consumului (-45%) se menţine şi în semestrul al II-lea, astfel încât vânzările totale de tâmplărie ale companiilor din Romania nu vor putea depăşi 500 de milioane de euro, ceea ce înseamnă, de fapt, un regres la nivelul anului 2004. Cel mai probabil, angajaţii vor fi concediaţi în continuare, într-un ritm accelerat, de 25%. Sperăm, totuşi, ca dezastrul să fie cât mai mic, iar acest procent să nu se situeze la 50%. In perioada imediat următoare nu ne aşteptăm la o îmbunătăţire a situaţiei.’

Acelaşi pesimism putem observa şi în declaraţia domnului Claudiu Georgescu, preşedintele APMCR. Evoluţia previzionată pentru perioada octombrie – decembrie 2009 este una îngrijorătoare avînd în vedere că discutăm despre o piața aflată în pragul colapsului, astfel, după opinia domnului Georgescu evoluţia previzionată este: ‘Una pesimistă, în concordanţă cu semnalele din piaţă. Ritmurile de scădere se vor atenua fiindcă suntem aproape de pragul de colaps. Toate eforturile făcute de producători, reducerea marjelor, disponibilizarea de personal, vînzarea cu plata la termen, nu au putut stopa declinul din piaţa construcţiilor. Iar injecţiile de capital prin lucrări de infrastructură, nici nu au fost conform programelor oficiale şi nici nu se întrevede o şansă de a revigora în acest an piața.’ Evoluţiile previzionate de către domnii Valentin Petrescu şi Claudiu Georgescu au fost influenţate de criza economică, în opinia dumnealor, în procent de 99%, respectiv 95%.

Economia a scăzut în cel de-al doilea trimestru al anului cu 8,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Construcţiile, ramura care a reprezentant motorul economiei în anii trecuţi, fiind a treia industrie ca aport la PIB în anul 2008, a suferit cel mai mare declin în 2009, contractându-se cu 14,2% după cum arată datele Institutului Naţional de Statistică. Pentru a doua jumătate a anului, se aşteaptă o scădere mai drastică cu 12-13% procente în condiţiile direcţionării a doar 20% din bugetul de stat către investiţii, după cum arată Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO.

Există însă şi opinii optimiste cu privire la următoarele luni. Spre exemplu, doamna Andreea Parpala, din cadrul Departamentului Vânzări al firmei Amvic susţine că se aşteaptă la o creştere cu aproximativ 20% a vânzărilor faţă de lunile precedente ale aceluiaşi an. In acest sens, măsurile pentru ieşirea din criză pe care le propune Amvic clienţilor sunt: ‘consiliem clienţii pentru a înţelege ca o casă bine izolată termic, puternică, este mai economică pe tot restul vieţii. In momentul în care beneficiarii vor realiza că o casă bine făcută este o investiţie în viitor, atunci nu vor mai face rabat la calitate şi nu vor mai accepta orice propunere aparent avantajoasă financiar, dar care ulterior presupune costuri mult mai mari.’. SC AMVIC SRL a apărut ca urmare a achiziţionării licenţei Amvic pentru cofraje termoizolante din Canada, iar astăzi există o fabrică modernă la Bragadiru de 6000 mp., unde se produce o gamă diversă de cofraje termoizolante pierdute pentru construcţii, inclusiv cele pentru case pasive. Cererea de cofraje pasive este în creştere cu 50% faţă de 2008, iar până la sfârşitul anului, reprezentanţii firmei preconizează că aceasta să fie de circa 70-75%.

O notă optimistă vine şi din partea domnului Cătălin Floricel, General Manager al firmei Rift 99. Domnia sa descrie evoluţia firmei în lunile următoare ca fiind una bună. Firma produce o gamă largă de rulouri, draperii, jaluzele.

Deşi scăderea este evidentă faţă de anul 2008, există subdomenii în care trimestrul trei al anului este aşteptat să aducă cifre mai bune pentru jucătorii de pe piaţă. Spre exemplu, firma Aluterm Group unul dintre principalii importatori de automatizări (uşi automate, porţi automate, uşi rapide, feronerie pentru porţi etc), policarbonat, trape de fum şi sisteme de luminatoare, prevede o uşoară creştere faţă de trimestrele 1 şi 2: ‘Consider că piața pe care activăm este mai mică în 2009 faţă de 2008, dar este în uşoară creştere faţă de trimestrele 1 şi 2. Astfel se păstrează trendul ascendent pe sfârşit de an, lucru care nu s-a schimbat faţă de anii anteriori. Totuşi evoluţia ascendentă previzionată poate fi mult influenţată de blocajul financiar şi de alegerile din noiembrie.’ ne-a declarat doamna Andreea Strugaru, reprezentantul firmei Aluterm Group.

Domnul Octavian Ardac, Import Manager în cadrul firmei Sonerg Distribuţie apreciază o scădere de 20% pentru perioada următoare faţă de cea corespondentă a anului trecut. 80% din această evoluţie este pusă pe seama crizei. Compania este antrepriză de lucrări de aplicare pardoseli tip mochetă, pardoseli PVC, răşini epoxidice, parchet, tapet şi accesorii. Lucrările firmei sunt obţinute numai pe baze de contract cu beneficiarul sau în subantrepriza constructorului la obiective mari de investiţii, firma nedeţinând magazine proprii. Cifra de afaceri 2008 a fost de 2,8 mil. EUR.

Au existat şi opinii inedite prin pesimismul (sau sinceritatea ?) lor : ‘Ce previziuni, planuri, strategii? Singura noastra strategie este să supravieţuim.’.

MĂSURI DE CONTRACARARE A CRIZEI

Măsurile de contracarare a efectelor crizei luate de guvernanţi au avut efecte aproape imperceptibile. O primă măsură a fost aplicată în luna decembrie a anului trecut: reducerea TVA-ului de la 19% la 5% i-a ajutat doar pe dezvoltatorii care au construit apartamente mici. Următorul pas făcut de autorităţi a fost lansarea programului ‘Prima Casă’ care deocamdată nu a avut efectele scontate. Dupa declaraţiile domnului Plosceanu, de la semnarea primului contract din iulie, doar 20% dintre cererile care au ajuns pe masa Fondului de Garantare sunt pentru locuinţe noi.

Ca şi măsuri de contracarare a crizei, domnul Claudiu Georgescu recomandă: ‘alături de cele clasice de criză- investiţii masive în infrastructură şi fonduri pentru locuinţe sociale şi avantaje financiare pentru capitalul privat ce se investeşte în acest domeniu, în concordanţă cu strategiile de dezvoltare durabilă ale României.’ Domeniul tâmplăriei a fost unul dintre cele mai afectate de criza economică anul acesta. Statisticile arată o scădere de 40-50% a pieţei faţă de anul trecut. Domnul Valetin Petrescu declară: ‘Programul de reabilitare termică a imobilelor multietajate nu a avut rezultatele scontate, pentru că autorităţile gestionează deficitar proiectul. Cât despre programul ‘Prima casă’, acesta nu vizează în mod direct producătorii de tâmplărie termoizolantă.
Practic, în acest moment, cel mai afectat sector al pieţei construcţiilor îl reprezintă domeniul tâmplăriei termoizolante; reafirmăm şi pe această cale dorinţa constructorilor şi în mod special a producătorilor de tâmplărie, că TVA-ul să fie decontat la încasarea facturii. Numai în acest fel circulaţia banilor se va debloca şi, în acelaşi timp, se vor crea premizele favorabile dezvoltării în continuare a producţiei.’

Un lucru îmbucurător pentru beneficiarii din construcţii este că tot mai multe companii mizează pe creşterea calităţii serviciilor ca măsură de trecere peste dificultăţile aceastei perioade. In acelaşi timp, măsurile de creştere a calităţii produselor sunt corelate cu o atentă monitorizare a condiţiilor comerciale şi partenerilor de afaceri. Andreea Strugaru aminteşte legat de acest subiect că: ‘Noi ne-am propus să eficientizăm activitatea colectivului astfel încât să putem oferi o valoare adaugată mai mare clienţilor. Acest lucru înseamnă desigur, un efort mai mare pentru rezultate mai mici – comparativ cu anii trecuţi – însă suntem convinşi că dacă nu putem evolua în cantitate putem sigur în calitate, lucru care ne va aduce noi clienţi şi ii va fideliza pe cei vechi. Efectul cel mai nociv din punctul nostru de vedere, cel al blocajului financiar, îl contracaram cu atenţie – avem un nou serviciu de verificare şi monitorizare a comportamentului financiar al firmelor cu care lucrăm, suntem mult mai atenţi în alegerea colaboratorilor noştri pentru a minimiza cât de mult se poate riscul neîncasărilor.’ In acceaşi notă, domnul Ardac propune ca măsuri de contracarare a crizei: ‘Controlul mai strict al condiţiilor comerciale, verificare mai atentă a partenerilor contractuali, gestionare mai eficientă a cheltuielilor.’.

PREVIZIUNI PRIVIND REVENIREA PIEŢEI

Cel mai dificil moment este aşteptat să fie sfârşitul anului, iar o revenire a pieţei este aşteptată în lunile aprilie-mai ale anului 2010.

Dl. Claudiu Georgescu : ‘Cel mai devreme în lunile aprilie-mai anul viitor, cu condiţia unei
implicări serioase guvernamentale în programele de infrastructură şi a unor parteneriate public-privat mai ales în domeniu construcţiei de locuinţe economice.’.

Dl. Valentin Petrescu: ‘Punctul critic al recesiunii pe piața construcţiilor va fi atins spre sfârşitul anului în curs, în momentul în care lipsa comenzilor şi blocarea finanţării se vor suprapune peste lunile de iarnă, ceea ce va duce la apariţia unor probleme grave pentru cel putin încă 6 luni. Astfel, în cea mai optimistă variantă, o reluare a trendului ascendent al activităţii, la cote mult mai reduse faţă de anii trecuţi, este preconizată pentru cel de-al doilea semestru din 2010’.