MONITORUL DE PETROL ȘI GAZE

15-MAR-2009

STRATEGII NOI PRAGMATICE ȘI TRANSPARENTE PENTRU REABILITAREA TERMICĂ A CLĂDIRILOR

Între problemele globale de eficiență energetică se înscrie și reabilitarea termică a clădirilor, în special pentru cele situate în zonele temperate și reci ale planetei Pământ. Pentru țara noastră, care se află într-o zonă cu variații termice sezoniere, toți locuitorii sunt preocupați de găsirea unor soluții necesare pentru economisirea combustibililor convenționali în sezonul rece. Din statisticile la zi se constată că pentru încălzirea, apartamentelor/locuințelor și clădirilor de utilitate publică și apei calde se consumă aproximativ 80% din resursele energetice exploatate.

Reducerea investiţiilor şi dependenţa atât a consumatorilor, cât şi a dezvoltatorilor imobiliari de linii de finanţare de la bănci, vor duce la scăderea sectorului construcţiilor, cel mai dinamic domeniu din ultimii ani dintre statele Uniunii Europene (UE). Situaţia dificilă preconizată în sectorul construcţiilor va avea un impact sever asupra evoluţiei Produsul Intern Brut (PIB), a cărui creştere din ultimii ani s-a bazat în mare măsură pe explozia afacerilor imobiliare, se arată într-un studiu realizat de PMR, firmă poloneză de consultanţă şi cercetare de piaţă. Estimarea PMR în ceea ce priveşte piaţa construcţiilor anul trecut arată o creştere de 34% în termeni nominali şi 26% în termeni reali, iar ca valoare, aceasta ar fi ajuns la 83 de miliarde de lei, adică 19,3 miliarde de euro. Oficiali din piaţă sunt însă de altă părere.
„La nivelul anului 2008, piaţa construcţiilor a atins valoarea de 14,3 miliarde de euro, în creştere cu 26% faţă de anul 2007. Ritmul de dezvoltare în primele luni ale acestui an este de zece ori mai redus faţă de anul trecut. Pentru acest an e greu de estimat care va fi trendul, însă sperăm la o menţinere a nivelului din 2008”, a declarat pentru Gândul Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO).

Renovările au ţinut până acum piața materialelor de construcţii

Nici producătorilor de materiale de construcţii nu le merge mai bine. „Primele două luni ale acestui an au mers foarte prost. În ianuarie 2009, faţă de luna decembrie a anului trecut, piaţa a scăzut cu 50% în ceea ce priveşte producţia, iar în februarie 2009, comparativ cu februarie 2008, a scăzut cu 64,7%”, a declarat pentru Gândul Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR). În ceea ce priveşte o redresare a pieţei, preşedintele asociaţiei vede acest lucru posibil la sfârşitul trimestrului trei al acestui an. Până acum, piața materialelor de construcţii a fost susţinută în principal de renovări şi lucrări interioare în cadrul proiectelor rezidenţiale care urmează sau au fost deja livrate. Pentru a vinde, distribuitorii materialelor de construcţii au lăsat din marja lor de profit. Laurenţiu Plosceanu ne-a mai declarat că statul ar trebui să devină anul acesta investitorul strategic, prin demararea lucrărilor de infrastructură.

Numărul proiectelor imobiliare finalizate se va reduce în acest an.

Cel mai afectat segment al pieţei va fi cel al construcţiilor nerezidenţiale, din cauza scăderii investiţiilor. Dezvoltatorii nu vor mai putea finaliza decât proiectele al căror stadiu de construcţie este avansat sau cele a căror lucrări au fost începute în ultimele trei luni ale anului trecut, datorate în principal scăderii cererii şi a lipsei de finanţare. Segmentul rezidenţial este un alt motiv care a pus frână pieţei de construcţii. Condiţiile de creditare impuse de Banca Naţională a României (BNR) la începutul lunii octombrie a lui 2008 i-au făcut pe potenţialii cumpărători să-şi amâne planurile de achiziţie a unei locuinţe, până când băncile vor da drumul la credite.
Prin urmare, o mare parte dintre dezvoltatorii imobiliari se confruntă cu scăderi ale vânzărilor, dar şi cu dificultăţi în obţinerea banilor necesari dezvoltării unui ansamblu rezidenţial. Din această cauză, doar câteva proiecte vor fi finalizate în acest an, în special cele care sunt în ultima fază de construcţie sau cele al căror termen de livrare a fost amânat pentru 2009, sunt de părere analiştii PMR.
Cu toate acestea, segmentul rezidenţial va cunoaşte o uşoară scădere, deoarece există programe guvernamentale de construcţii de locuinţe, dar şi pentru că a crescut numărul de proiecte individuale, pe fondul scăderii preţului materialelor de construcţii. (A.G.)