ADEVĂRUL

10-MAR-2009

E BINE SĂ NE FACEM CASĂ PE TIMP DE CRIZĂ?

Scăderea prețurilor la materialele de construcții, precum și reducerea costului manoperei sunt doi factori importanți pentru decizia de a ridica o locuință în regie proprie.

Atenţie la calitatea firmei de construcţii

Adriana Iftime Preşedinte al Patronatului Societăţilor din Construcţii

„Înainte de orice comentariu, cred că trebuie să precizez că a-ţi construi o casă înseamnă a face una dintre cele mai bune investiţii. De aceea, recomand tuturor oamenilor care dispun de toate instrumentele necesare şi sigure să îşi construiască o casă”. 

Regula rămâne valabilă şi pentru perioada de criză dacă banii necesari sunt disponibili. Nu se poate vorbi despre dezavantajele construirii unei case decât dacă sursa de finanţare este nefavorabilă sau dacă, din dorinţa de a obţine un preţ cât mai mic, nu se alege cea mai potrivită firmă de construcţii.

„Lupta pentru supravieţuire a unor companii din domeniu poate să inducă acestora tendinţa de subevaluare a lucrărilor în perioada de ofertare şi contractare. Astfel se poate compromite totul: calitatea, termenul de execuţie şi evident preţul însuşi”. Nu se aşteaptă scăderi spectaculoase în privinţa preţului de cost, care este determinat în special de preţul materialelor de construcţii.

Şi asta pentru că producătorii de materiale nu pot să lucreze în pierdere. Ei preferă, în această situaţie, să îşi diminueze producţia. „Este foarte important ca oamenii care au în plan construirea unei case pe timp de criză să nu piardă bani, tocmai pentru că este o perioadă a chilipirurilor, respectiv a ieftinirilor. Cu toate acestea, se ştie că de multe ori chilipirurile nu aduc avantaje pe termen mediu şi lung”.

Scăderile importante apar la preţul de vânzare care este influenţat de costul terenului, cu tendinţa de scădere în prezent şi de câştigul dezvoltatorului, care a fost până acum unul speculativ într-o piaţă cu cerere mare de locuinţe.

Preţuri în scădere la materiale

Claudiu Georgescu Preşedinte APMCR

Există avantaje şi dezavantaje în vederea construcţiei unei case pe timp de criză. Printre avantaje se numără în primul rand preţurile în scădere ale materialelor de construcţii, costurile mai mici ale terenurilor, dar şi forţa de muncă, care lucrează şi ea de asemenea mai ieftin.

Un al doilea mare avantaj este cel determinat de poziţia preferenţială, mai uşor de găsit, plus o calitate mai bună în raport cu banii plătiţi. „Poziţia preferenţială, care este foarte importantă, necesita până acum o căutare temeinică a terenului potrivit. Acum însă e ceva mai uşor să găseşti teren în zona preferată, pentru că piaţa este mult mai relaxată”.

Pentru aceste lucruri este în mod cert recomandabil să îţi construieşti o casă în timpul unei crize financiare, plus că o locuinţă făcută într-o astfel de perioadă este o investiţie pe termen mediu şi lung foarte profitabilă. De ce?

Pentru că aceste crize la un moment dat ajung şi ele la final, iar creşterea pieţei este iminentă, deci poţi fie vinde cu un profit foarte bun, fie să te bucuri de zona bună. Principala dificultate în realizarea unei astfel de lucrări derivă din lipsa de lichidităţi, coroborată cu problema condiţiilor aspre de creditare.

Dezavantajul major este reprezentat de nesiguranţa veniturilor pe termen lung în cazul în care se apelează la un credit bancar. „Pe de altă parte ar trebui să existe şi în România un sistem de economisire pentru locuinţe, la fel ca în Vest.
Ar trebui să putem şi noi oferi copiilor noştri siguranţa că la momentul potrivit vor avea o casă a lor, tocmai datorită acestor economii”.

Costuri mai mici la proiectare

Ana-Maria Zamfirescu Arhitect Arhitect.Biz

Scăderea masivă a preţurilor materialelor de construcţie conduce la concluzia că este foarte bine de investit acum în construcţii şi în special în clădiri de locuinţe individuale, unifamiliale. „Preţurile sunt scăzute îndeosebi la fier, necesar pentru armăturile structurii de rezistenţă.

Costurile la cărămidă şi ciment au scăzut cu peste 50% faţă de acum un an. La fel s-a întâmplat cu materialul lemnos pentru cofraje şi şarpante. Preţul betonului a mai scăzut şi el, dar nu substanţial. Spre exemplu, preţul la oţel-beton a scăzut de la o valoare de 4,3 – 4,4 lei pe kilogram anul trecut până la 1,9 – 2 lei pe kilogram în prezent. Iar la un consum de circa 30 – 40 de tone pentru o casă, economia este evidentă”.

Manopera în construcţii este de asemenea scăzută ca preţ, indiferent dacă lucrarea se realizează cu o firmă de construcţii sau în regie proprie. Multe echipe sau firme de construcţii au redus preţul manoperei chiar la jumătate. Onorariile în proiectare s-au ajustat şi ele, cunoscând de asemenea reduceri.

„De exemplu, compania noastră practică onorarii între 9 şi 19 euro pe metru pătrat, în funcţie de amploarea şi cerinţele speciale ale clădirii”. Concluzia este că în momentul actual este foarte convenabil să îţi construieşti o casă. Ceea ce variază acum este numai marja de profitabilitate.

„Economiile care se realizează pot fi de 20%-30%, poate chiar mai mult, din preţul plătit pentru exact aceeaşi clădire acum un an. Singura problemă este finanţarea propriu – zisă. Dacă nu depinzi de un credit, pe care acum îl obţii mult mai greu, atunci există toate avantajele pentru o construcţie nouă”.