UNIVERSUL INGINERESC

01-MAR-2009

REABILITAREA TERMICĂ A CLĂDIRILOR

Asociația Producătorilor de Materiale pentru Construcții -APMCR a organizat în zilele de 11 – 12 februarie a.c., la Palatul Camerei de Comerț și Industrie a României, Conferința Națională Produse și sisteme pentru reabilitarea termică a clădirilor.

Conform producătorilor de materiale de construcţii, preţurile de fabricaţie înregistrate în 2008 în industrie au crescut uşor în intervalul ianuarie – octombrie 2008 (în medie, cu maximum 2%), după care au început să scadă cu până la 1% (în noiembrie şi decembrie), reflectând o constanţă pe tot parcursul anului. Statistica nu include piaţa de tâmplărie. “Scăderea preţurilor de producţie raportată la sfârşitul anului trecut a fost determinată de diminuarea costurilor energiei şi de epuizarea stocurilor de produse. Totodată, România nu poate susţine, încă, un ritm rapid de creştere în ceea ce priveşte aprovizionarea cu produse, precum şi capacitatea forţei de muncă. Astfel, estimez că în 2009 piaţa materialelor de construcţii se va majora, per ansamblu, cu 3%-5%, mai ales pe segmentul de izolaţii termice (datorită programului de reabilitare termică). Pe de altă parte, va fi înregistrată o scădere semnificativă pe piața materialelor pentru zidărie, cauzată de blocarea proiectelor rezidenţiale” a declarat Claudiu Georgescu, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR).

Factori ce influenţează preţul final al produselor
Diminuarea preţurilor materialelor de construcţii nu este cauzată, însă, numai de micşorarea costurilor de producţie (ale energiei şi materiilor prime), ci şi de scăderea adaosului comercial şi de creşterea discount-urilor practicate de agenţii comerciali şi de distribuitorii de materiale. “În cadrul costului de producţie, materia primă are o pondere de peste 80%. Având în vedere scăderea cererii, preţurile materiilor prime şi, implicit, ale produselor finite, s-au diminuat” a precizat Marian Pîrvu, director general al ArcelorMittal Construction România. Din acelaşi punct de vedere, Bogdan Tronac, directorul general al firmei Naue România a completat: “în ceea ce priveşte diminuarea cotaţiilor internaţionale ale materiei prime, aici se fac multe confuzii şi speculaţii. Nu s-a diminuat preţul «materiei prime» în general, ci numai în anumite sectoare. Spre exemplu, a scăzut preţul petrolului şi, în consecinţă, s-au ieftinit anumite materii prime derivate din petrol. Un alt gen de scădere de preţ a fost acela generat de necesitatea epuizării stocurilor existente”

Lipsa lichidităţilor a dus la acumularea de stocuri în depozite
În contextul economic şi financiar dificil vor exista distribuitori şi producători de materiale de construcţii care vor reduce şi mai mult preţurile pentru a epuiza stocurile mari acumulate din cauza lipsei lichidităţilor, situaţie care va fi, însă, una temporară. Datorită creşterii economice din anii premergători crizei s-a produs mult pe stoc, pentru a putea alimenta o piaţă de construcţii în dezvoltare rapida. “Când cererea a scăzut, evident, s-au acumulat stocuri importante, care nu puteau fi introduse în circuitele economice la preţurile vechi şi au apărut ieftiniri generate de diminuarea profitului inclus de producători în structura de cost a produselor” a precizat reprezentantul companiei Naue. Pe de altă parte, unii fabricanţi vor menţine nivelul preţurilor, încercând, în acelaşi timp, să-şi consolideze poziţia pe piaţă prin creşterea calităţii produsei or. “Dacă privim acest aspect pe termen mediu, chiar în condiţiile unei scăderi a cererii de pe piaţă, preţurile nu se vor putea diminua considerabil, având în vedere că piața materialelor de construcţii este influenţată direct de resursele naturale care, după cum bine ştim cu toţii, sunt limitate. Mai mult, în România, preţurile vor evolua şi în funcţie decursul leului raportat la euro, întrucât foarte multe companii au preţurile exprimate în euro” susţine Andrei Sulyok, director general al companiei Lindab România. Referitor la scăderea preţurilor materialelor de construcţii înregistrată în ultima perioadă, Marian Şerban, directorul general adjunct al firmei Swisspor, a declarat că: “adaptarea tarifelor la condiţiile de piaţă se produce prin mecanismele cererii şi ofertei concurenţiale. Segmentul izolaţiilor ne oferă, poate, cele mai bune exemple în acest sens de creşteri şi descreşteri. Consider că nu există, încă, suficientă maturitate în luarea deciziilor de micşorare a preţurilor în multe din situaţiile din piaţă”

În ceea ce priveşte piața cimentului, în ultimii doi ani s-au înregistrat majorări semnificative ale costurilor, cauzate de creşterea preţului energiei cu 20%. “Nu am reuşit încă să recuperăm aceste creşteri prin preţuri. Le vom recupera în 2009, în funcţie de condiţiile pieţei. Oricum, nu credem că scăderea preţurilor ar avea un efect de stimulare a cererii, în condiţiile în care se constată o lipsă globală de finanţare a acestui sector de activitate, lipsă care încetineşte demararea proiectelor noi de construcţii” a declarat Phîlippe Platon, director financiar al Lafarge Ciment România. Preţul de vânzare a cimentului este determinat de costurile energiei, de raportul dintre cerere şi ofertă, dar şi de fluctuaţiile monetare. Comparativ cu anul 2007, în 2008 preţul de listă ai cimentului a crescut cu 10% -15%, în funcţie de tipul de ciment.

Evoluţia preţurilor devine,însă, dificil de previzionat din cauză că, deşi nu există o cerere substanţialiă, preţurile materiilor prime au înregistrat o uşoară creştere în martie 2009. Principala cauză pare a fi faptul că producătorii de materii prime au vândut la preţuri foarte mici în timpul sezonului rece, lucrând în pierdere: “În luna martie, ca urmare a faptului că producătorii de materii prime nu au avut capacităţile de producţie ocupate, preţurile de producţie ale acestora au crescut, întrucât au avut de distribuit nişte costuri fixe la un volum de fabricaţie mult mai mic. Astfel, aceştia au fost nevoiţi să ridice preţul prin crearea unei cereri «forţate» de materie primă” este de părere Florin Urîte, director general al companiei Teraplast Bistriţa.

Pe piaţa producătorilor de ciment s-a înregistrat o majorare a preţurilor de vânzare în perioada iulie 2008 – martie 2009, de 22,59 %, iar a varului – de 11,73%. În aceeaşi perioadă, însă, costurile utilităţilor au crescut, de asemenea, cu 8,47% la energie electrică şi cu 5,82% la gaz metan, conform datelor furnizate de compania Prefab SA Bucureşti.”Am intrat în anul 2009 cu un stoc de BCA de peste 30.000 mc, fiind nevoiţi, astfel, să reducem costul de vânzare faţă de 2008 cu aproximativ 16%, produsele fiind imediat absorbite de piaţă. Aceasta dovedeşte că există o cerere de materiale de construcţii, dar preţul încă ridicat îi determină pe constructori să amâne lucrările la proiecte. Astfel, se impune, pentru lansarea construcţiilor din România, ca toţi producătorii de materii prime şi de materiale pentru construcţii, dar şi furnizorii de utilităţi, să acţioneze prin îmbunătăţirea tehnologiei, în sensul reducerii costurilor de fabricaţie şi, implicit, a preţului de vânzare” a declarat Vlad Miluţ, director general adjunct al Prefab SA Bucureşti.

România a reprezentat, anul trecut, unul dintre cei mai importanţi consumatori de panouri termoizolante din Europa, cu toate că, în raport cu pieţele occidentale, piaţa autohtonă a profilelor este mai slab dezvoltată. În acest context, diminuarea preţurilor nu este, potrivit reprezentanţilor Plastsistem Bistriţa, o oportunitate, ci o necesitate, deoarece pe o cerere redusă nu poţi menţine un preţ mare de vânzare. „Preţurile în scădere mare la materii prime – tablă prevopsită în cazul nostru – duc, nemijlocit, şi la scăderea preţului la panouri.
Păstrând acelaşi raport însă (între costul materiilor prime şi preţul net de vânzare) pe o valoare totală a cifrei de afaceri mai mică se diminuează – în valoare absolută –şi profitul, chiar dacă am menţine aceeaşi rentabilitate ca şi anul trecut” a precizat Andrei Rusu, director general al Plastsistem.

În 2008, producătorii de materiale termo şi hidroizolante din România au fabricat un volum total de 30.209 tone de vată minerală, din care 26.214 tone s-au distribuit pe plan intern, în timp ce volumul producţiei interne de materiale hidroizolatoare bitumate a fost de aproximativ 11,5 milioane de metri pătraţi, din care, pe piaţa internă s-au livrat 11,1 milioane de metri pătraţi.

Producţia de materiale de construcţii este în scădere
Pentru anul în curs este previzionată o diminuare de circa 20% a volumului producţiei interne de materiale de construcţii. De asemenea, valoarea pieţei de profil va înregistra o scădere de la 4,5 miliarde euro în 2008, la 4 miliarde euro în acest an, conform datelor APMCR. În ceea ce priveşte evoluţia producţiei interne de materiale de construcţii, în luna februarie 2008 s-au înregistrat creşteri importante, de 55,6% comparativ cu luna anterioară şi cu 16,7% faţă de perioada corespondentă din 2007. O majorare semnificativă a fost anunţată şi pentru luna martie 2008, când s-au produs cu 30,5% mai multe materiale de construcţii decât în februarie 2008. În intervalul aprilie – octombrie 2008 s-au înregistrat diminuări uşoare constante de la o lună la alta, de maximum 3%. În ultimele două luni din 2008 însă, pe fondul adâncirii crizei financiare internaţionale şi al blocării investiţiilor în sectorul rezidenţial, volumul producţiei de materiale de construcţii s-a diminuat cu 17,8% în noiembrie (faţă de octombrie 2008). Cel mai semnificativ declin din acest punct de vedere a fost raportat în decembrie 2008, când s-au produs cu 36,5% mai puţine materiale de construcţii.

Consumul de materiale pentru finisaje depinde de importuri
Anul trecut, în România s-a produs o cantitate de 11,3 milioane de metri pătraţi de materiale pentru finisaje din ceramică pentru pereţi şi pardoseli, din care 8,7 milioane mp s-au livrat pe teritoriul ţării noastre, potrivit datelor furnizate de APMCR. În ceea ce priveşte consumul naţional de plăci ceramice, acesta a ajuns, anul trecut, la un volum de 48 milioane de metri pătraţi. În condiţiile în care producţia naţională maximă raportată în 2008 de fabricanţii autohtoni a fost de 4,5 milioane mp, sectorul de plăci ceramice este dominat de importuri. Reprezentanţii celor mai importante companii din domeniu estimează că, în 2009, valoarea pieţei de plăci ceramice va depăşi 200 milioane de euro, în creştere cu aproximativ 10% faţă de anul trecut. “Pe segmentul gresiei şi faianţei preţurile nu au scăzut, ci – dimpotrivă – au crescut cu 3%-5% la producător; având în vedere faptul că energia electrică reprezintă 90% din costul de producţie, diminuarea este imposibilă. Există, totuşi, anumite fluctuaţii de preţ, dar acestea sunt date de lichidarea unor stocuri ale producătorilor care au dat faliment” a declarat Lucian Azoiţei, director general al Pazo Grup. Totodată, în 2008, volumul producţiei interne de plăci din marmură şi piatră naturală a totalizat 188.000 mp, din care 106.000 mp s-au livrat în România.
Pe plan intern au fost fabricate, anul trecut, 10,7 milioane de tone de ciment, din care numai circa 215.000 de tone au reprezentant exporturi. Astfel, livrările interne de ciment au fost, în 2008, de 10,5 milioane de tone, în creştere cu 8,6% comparativ cu anul 2007. Pentru anul curent, reprezentanţii pieţei cimentului estimează reducerea activităţilor, în special din cauza stagnării pieţei rezidenţiale. Pe plan intern, piața este dominată de trei mari producători: Lafarge (Franţa), Holcim (Elveţia) şi Carpatcement (Germania). Dintre materialele de construcţie fabricate în România, cele mai mari cantităţi exportate au fost înregistrate în producţia de var. Astfel, dintr-un volum total de 2,15 milioane de tone de var fabricat în România, numai 792.000 de tone s-au livrat pe teritoriul ţării, 1,35 milioane de tone fiind exportate. În ceea ce priveşte cantităţile de ipsos livrate pe piața internă, volumul acestora a fost de 155.000 de tone, dintr-un total de 168.000 de tone de produs fabricat în 2008. Anul trecut, în capacităţile de producţie interne au fost fabricate aproximativ 150 milioane de blocuri de materiale de zidărie (inclusiv blocurile de piatră), din care peste 142 milioane s-au livrat pe piaţa internă. Astfel, s-au produs 2,6 milioane de metri cubi de beton celular autoclavizat (BCA), din care2,56 milioane mc s-au livrat în România. Din punct de vedere al volumelor utilizate în construcţii, BCA-ul reprezintă circa 40% din consumul de materiale pentru zidărie. De asemenea, în intervalul menţionat s-a înregistrat un volum al producţiei de prefabricate din beton armat de 157.778 mc, din care, pe plan intern s-au distribuit 156.932 mc. Referitor la prefabricatele din beton simplu, în 2008 s-au produs 364.872 mc, din care, la nivel intern s-au livrat 349.693 mc. Tot anul trecut a fost produsă o cantitate totală de 5,49 milioane de metri pătraţi de ţigle şi dale din ciment, din care pe piața internă s-a livrat o cantitate de 5,35 milioane mp. De asemenea, au fost fabricate 23.067 de ţigle, coame şi olane din argilă, din care, pe piața autohtonă s-au distribuit 19.807 de bucăţi.

Elena ICLEANU, Nr. 69-MAI 2009