GÂNDUL

12-JAN-2009

PRĂBUȘIREA LEULUI A SCUMPIT APARTAMENTELE NOI CU 10%

Cererea în scădere ar fi trebuit să aducă ieftinirea locuințelor, dar deprecierea leului o amână Dezvoltatorii mizează pe reducerea TVA la 5%…

Motivul? În această perioadă, oricât de ieftine ar fi materialele, nimeni nu construieşte. Ponderile cele mai consistente în construcţia unei case le au materiale precum cimentul, oţelul-beton şi elementele de zidărie. Acestea s-au ieftinit în lanţ în ultimele patru luni ale anului trecut. 

Cel mai spectaculos declin l-a cunoscut oţelul-beton şi cărămida. Oţelul-beton a ajuns la începutul lui 2009 la un nivel similar celui înregistrat în urmă cu doi ani, după ce la jumătatea anului trecut atinsese o valoare-record de 1.550 de dolari pe tonă. Astăzi este de cel puţin trei ori mai ieftin.

Cărămida a atins, la rândul ei un record negativ. În ultima parte a anului trecut s-a vândut la valori egale cu BCA-ul. Această situaţie nu va duce în timp la o ieftinire a caselor, însă va spori numărul de falimente din rândul distribuitorilor.

Stagnarea, scenariul optimist
Prima parte a acestui an nu va aduce modificări asupra preţului materialelor de construcţii, având în vedere că pe şantiere nu se lucrează decât accidental, iar comenzile la fabrici sunt sporadice. Doar din luna martie, producătorii vor putea să facă estimări realiste legate de încasările din acest an.

„Evoluţia preţului cărămizii va fi sigur una redusă. Eu mizez pe un avans de maximum 5%. Luăm în calcul, însă şi o presiune legată de preţul gazelor sau de fluctuaţiile cursului valutar”, precizează Iulian Mangalagiu, manager Ceramica.

Anul trecut, în primele luni cărămida se vindea cu 350 de lei metrul cub, TVA-ul fiind inclus în preţ. La sfârşit de an, cei care obţineau peste 280 de lei pe aceeaşi cantitate puteau fi consideraţi norocoşi. „În acest domeniu s-a ajuns la fundul sacului. Distribuitorii au fost nevoiţi să reducă drastic preţurile.

Mulţi dau şi vor da faliment”, spune Mangalagiu. Gipsul carton s-a ieftinit între 5 şi 7% în ultimele luni din 2008, în funcţie de producător. „Acum, situaţia e una mai bună în piaţă. Preţurile sunt stabile. O descreştere este însă posibilă. Tragem linie după primul trimestru. Acesta este o perioadă de espectativă”, punctează Eugen Tofan, director de vânzări Rigips România.

Oţelul-beton a ajuns la un preţ din care nu se mai poate scădea potrivit lui Petru Todoran, director executiv Ardimet. „Anul trecut a fost atipic pentru această industrie. Preţul se triplase în şase luni”, explică Todoran. Cu toate acestea, ultima jumătate a anului au lovit puternic această industrie.

Todoran spune că alte ieftiniri nu mai sunt posibile. „Acesta este practic preţul de producţie la care se adaugă marja de profit de 7% specifică industriei. Preţul nu mai poate scădea chiar şi în contextul unei preconizate scăderi a pieţei cu 30%”.

Case, la fel de scumpe

Evoluţia preţului materialelor de construcţii nu va influenţa valoarea la care se vor tranzacţiona casele. „Construcţiile noi care se vând acum au fost finalizate în urmă cu două-trei luni. În ultima parte a anului trecut nu s-au mai efectuat multe tranzacţii.

Pe viitor, casele nu se vor ieftini ca urmare a preţului materialelor de construcţii”, estimează Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii.