ADEVĂRUL

06-JAN-2009

DEPENDENȚI DE INFRASTRUCTURĂ

Stagnarea din sectorul rezidențial obligă firmele de construcții să parieze pe proiecte publice pentru supraviețuire. Nevoia mare de locuințe a fost factorul care a transformat industria construcțiilor într-un campion economic al ultimilor ani…

“Suma propusă de minister pentru bugetul acestui an este mult mai mare decât cea din 2008 şi modificările prefigurate în legea reabilitării sperăm să rezolve unele din impedimentele apărute de la declanşarea acestui program în ţara noastră. Am căzut de acord cu secretar de stat Răzvan Murgeanu că declanşarea rapidă a acestui proces de reabilitare în 2009 nu este numai o măsură punctuală anticriză, ci o realitate care poate deveni efectivă mult mai repede decât construcţia de autostrăzi”, a mai menţionat preşedintele APMCR.

S-a convenit, de asemenea, ca în cel mai scurt timp trebuie elaborat un program pe 10 ani de reabilitare şi eficientizare a clădirilor astfel încât la nivelul anului 2020 România să-şi poată respecta obligaţiile asumate în calitate de stat membru al Uniunii Europene în acest domeniu. “Acest program trebuie să integreze şi politici de cercetare în domeniul valorificării resurselor locale pentru produse termoizolante şi politici de sprijinire a dezvoltării capacităţilor de producţie care să valorifice aceste resurse, astfel încât să realizăm o creştere sustenabila în acest domeniu şi la sfârşitul programului să avem o industrie competitivă, de nivelul tehnologic al secolului 21. APMCR va continua demersurile şi la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi la Ministerul Economiei având tot sprijnul MDRL în acest sens. O primă acţiune concretă în acest sens va fi Conferinţa Naţională privind produsele şi sistemele termoizolante pentru clădiri, conferinţă organizată de APMCR în zilele de 11 şi 12 februarie în parteneriat cu Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei şi Camera de Comerţ şi Industrie a României şi cu spijinul organizaţiilor profesionale din domeniu. Alături de problemele enunţate mai sus aici se va prezenta şi oferta existentă pe piața de produse şi sisteme termoizolante, se va discuta despre auditul clădirilor, calificarea forţei de muncă, controlul lucrărilor – mai ales că se vor face majoritar din bani publici- şi chiar despre asigurarea post reabilitare”, a declarat Claudiu Georgescu.

*****APMCR este o asociaţie profesională constituită în anul 1997, membră a Consiliului European al Producătorilor de Materiale pentru Construcţii (CEPMC), ce reprezintă interesele comune ale principalilor producători de materiale de construcţii. În 2007, cifra de afaceri cumulată a membrilor APMCR a fost de peste 450 milioane de euro.